American Orthotic &
Prosthetic Association

April 19, 2013

Mr. Daniel Levinson Stuart Wright

Inspector General Deputy Inspector General for Evaluation
Office of the Inspector General Office of the Inspector General
Department of Health & Human Services  Department of Health & Human Services
330 Independence Ave., SW 330 Independence Ave., SW
Washington, DC 20201 Washington, DC 20201

Dear Messrs. Levinson and Wright:

Your April 3, 2013 response to AOPA’s January 8, 2013 letter to Inspector General Daniel R.
Levinson is most appreciated and prompts our request for further clarification on several issues.

AOQOPA, guided by the opinions of its outside legal counsel, has a significantly differing view of
the underlying law as well as the limits on CMS legitimate authority/responsibility as to
competitive bidding and treatment of O&P accreditation in statute. The following topics are
ones where we must underscore these differing viewpoints of CMS prerogatives, as well as how
the facts and circumstances can be construed and interpreted.

(1) We cannot agree with the assertion that there are no requirements regarding the type of
supplier that may provide an L0O631;

Your response stated that “there are no requirements regarding the type of supplier that may
provide an L0631; beneficiaries can obtain one from any enrolled Medicare supplier provided
that they have a written order from a physician.” L0831 has never been considered to be an off-
the-shelf device, and that is correct because it has never been considered to be a device that
could be used by the patient “with minimal self-adjustment” [the specific language in the
statutory definition of an off-the-shelf device, see 42 U.S.C. ss 1395w-3(a)(2)(C)]. Therefore,
this device requires clinical care—adjustment and fitting—by a health professional with some
measure of qualifications. AOPA remains concerned that the unregulated provision of custom
fitted orthoses, like those described by L0631, by suppliers with limited or no knowledge of how
to properly fit and adjust these types of orthoses will continue to result in poorly fit orthoses that
ultimately provide a reduced clinical benefit to Medicare beneficiaries. Conversely, we believe
that Medicare would fall short of its responsibility to these patients if it persists in not articulating
the appropriate standards of training and qualifications to provide such custom-fitted orthoses.
(2) Your letter underscored a fact that eluded us from reading the OIG Report of December,
2012 on L0631, namely, in clarifying that the report’s assertion that "one-third" did not provide

fitting and adjustment was an estimate;

(3) Our letter to Mr. Levinson of January 8 had criticized what we had interpreted as the OIG’s
position that CMS should choose between paying for L0631 at the internet acquisition cost or
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shift it to competitive bidding acquisition. Mr. Wright's letter pleasantly surprised us in stating
the OIG's position that "acquisition costs should NOT be the sole basis for reimbursement”
(emphasis added). This prompted us to look back, however, at the original report, and we have
a hard time distinguishing this eschewing of internet acquisition costs as the sole basis for
reimbursement from this sentence quoted directly from the report "(T)he program and its
beneficiaries could have paid millions of dollars less if the Medicare reimbursement amount for
L0631 back orthoses more closely resembled the cost to suppliers.” While AOPA is
encouraged by your acknowledgement that acquisition cost is only one part of the equation
when establishing Medicare reimbursement rates, the statement in the original report appears to
place a significant amount of weight on the supplier cost of an item when determining
appropriate reimbursement rates. AOPA would like to reiterate that the reimbursement rate for
all HCPCS codes, including those for L0631, include both the acquisition cost to the supplier as
well as all fitting, training, and necessary follow up care required to ensure that the orthosis
meets the clinical needs of the patient.

(4) We believe that Mr. Wright's statement that "the vast majority of beneficiaries are being
fitted by individuals who are not experts" should have triggered recognition that OIG ought to be
stating that delivering these devices to Medicare beneficiaries by unqualified providers violates
the statute and undermines quality of beneficiary care;

We are quite concerned that the OIG’s report on L0631, as well as Mr. Wright’s letter, convey by
their omission an apparent lack of familiarity with either the BIPA 427 requirements on
accredited providers, and/or presumably with the report the OIG itself issued in October, 2012
chiding CMS for not enacting those regs. own report on this topic [CMS Has Not Promulgated
Regulations to Establish Payment Requirements for Prosthetics and Custom-Fabricated
Orthotics, OEI-07-10-00410].

(5) In light of the “one-third” asserted in #2 above being an estimate, we have trouble with the
computation that prompted the OIG’s conclusion that only 9 percent of patients (whether this is
a real, or another estimate) received fitting from a certified orthotist;

Orthoses described by L0631 require appropriate knowledge, training, and expertise to ensure a
proper fit and appropriate function of the orthosis. The OIG report’s statement that a certified
orthotist provided the fitting and adjustment services in only 9% of the claims for L0631 that
were reviewed for purposes of the report. A closer look at utilization data gathered by AOPA,
indicated that from 2008-2011, approximately 17% of claims for L0631 were submitted by
suppliers who indicated that they had certified orthotic and prosthetic personnel on staff. If
claims submitted by physicians and therapists are also considered, the percentage increases to
32%. While this represents more than the 9% reported in the original report, AOPA agrees that
the majority of claims for L0631 are being billed by suppliers who claim to have no expertise in
the proper fitting of orthoses. AOPA believes that this fact is of equal importance to the
increased cost and utilization for L0831 that was the focus of the OIG report. AOPA believes
that the inclusion of L0631 in future rounds of competitive bidding, in addition to violating the
statute, would serve only to further reduce, by dramatic proportions, the percentage of claims
that include proper fitting and training by qualified professionals resulting in lesser clinical
outcomes for Medicare beneficiaries.
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(6) Finally, we are troubled by what we believe is the flawed logic of asserting that the fact that
as many as one-third of patients were reported not to have received clinical care with their
L0631 back brace (and therefore, two-thirds of the patients did receive the appropriate clinical
care which is incorporated into the cost of this device) is somehow an indicator that the code is
appropriate for competitive bidding, largely ignoring that such determination can be legitimately
made only with reference to the specifics in the statute.

While the OIG report indicated that 1/3 of suppliers who were surveyed did not report the
provision of any fitting and training services when delivering an orthosis described by L0631, the
report failed to acknowledge that 2/3 of those surveyed did report that fitting and training
services were provided to Medicare beneficiaries in conjunction with the delivery of the orthosis.
These services, which are required to ensure a proper fitting orthosis, require significant time
and interaction with the patient and should be considered an integral part of the overall provision
of the orthosis and any subsequent provider reimbursement for the orthosis.

AOPA believes that the OIG could better protect Medicare beneficiaries by addressing the
failure of the minority of suppliers surveyed to provide required services for which they were
reimbursed rather than arguing to reduce the overall reimbursement for the orthosis for all
providers, including those who, in the majority of cases, actually provided appropriate fitting and
training services. A comparable argument would be that because some percentage of citizens
cheat on their tax returns, we should abolish the Internal Revenue Service.

We do not believe that the OIG, or any serious, informed health care commentator would opine-
-as to the sizeable collection of braces that are not capable of being used with “minimal self-
adjustment”--that Medicare beneficiaries would do better NOT to have the clinical care
component for fitting and adjusting their braces. Quite the contrary, Medicare beneficiaries will
have better success, less pain, and fewer downstream health problems/expenses if they receive
timely clinical care which assures the optimal effectiveness of their orthotic bracing. Stated
differently, any delivery of ‘non-off-the-shelf’ orthotics through competitive bidding, as if the
braces were commodities that can be provided without clinical care, is a change from the
current statute which would be detrimental to the quality of care for Medicare beneficiaries.

AOPA looks forward to the continuation of this dialogue and supports the efforts of the OIG to
eliminate fraud, waste, and abuse from the Medicare system. The provision of the highest
quality care for Medicare beneficiaries at a reasonable cost to Medicare remains a common
goal that we look forward to working toward.

Sincerely,
Thomas F. Kirk, Ph.D Thomas F. Fise, JD

President Executive Director



